Çalışma Saatleri Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Akıllı Telefonunuzu Daha Uzun Süre Nasıl Kullanırsınız ?

Akıllı Telefonunuzu Daha Uzun Süre Nasıl Kullanırsınız ?
Ocak 10

Akıllı Telefonunuzu Daha Uzun Süre Nasıl Kullanırsınız ?

Ödediğiniz telefonu elinizde tutarak tasarruf etmek mi istiyorsunuz? Yalnız değilsin. Son yıllarda, kısmen artan maliyetler telefonlardaki küçük iyileştirmeler nedeniyle, Türkler her birkaç yılda bir yeni bir telefona geçme eğilimine karşı çıkıyorlar. Takas sitesi HYLA Mobile'dan alınan verilere göre, insanlar telefonlarını yaklaşık 2,8 yıldır elinde tutuyor ve iPhone'lar yaklaşık 2,9 yıl sonra biraz sonra alınıp satılıyor.
 
Öyle olsa bile, güçlü akıllı telefonlar üç yıldan fazla dayanabilir. Ne de olsa, üst düzey telefonlar iyi bir dizüstü bilgisayarın güç kapasitesine ve fiyat etiketine sahip, ancak dizüstü bilgisayarların beş yıl veya daha uzun ömürlü olduğu düşünülüyor.
 
1. Akıllı telefonunuz tamir edilebilir
İnsanlara sözleşmeli olarak akıllı telefonlarını yükseltmeleri için teşvikler sunan ağ sağlayıcılarının yanı sıra bunun bir nedeni, dizüstü bilgisayarlarının bakımını yapacak birçok kişinin akıllı telefonları eşit derecede onarılabilir olarak görmeyebilecek olmasıdır. Örneğin, yavaş çalışan bir akıllı telefonun servis gerektirmek yerine eski olduğu varsayılabilir.
 
Apple gibi üreticiler, geçmişte yetkili olmayan servis merkezlerinden yapılan onarımların garantilerini geçersiz kıldığı konusunda uyardı - bu yasa dışı olsa bile - çoğu bağımsız tamir atölyelerine orijinal parçalar tedarik etmiyor veya onarım kılavuzlarını yaygın olarak erişilebilir kılarak kullanıcıları cihazları kendileri tamir etmekten caydırıyor veya cihazları yerel bir tamirhaneye götürmek. Cihazlarını bir üretici mağazasında veya yetkili servis merkezinde tamir etmek isteyenler için en yakın şube yüzlerce kilometre uzakta olabilir.
 
Bir de üreticilerin, daha ince telefonlar yaratmak adına, cihazları tamir etmeyi daha az erişilebilir kılacak şekilde üretme eğiliminde olduğu gerçeği var.
 
Örneğin, iFixit sitesine göre mevcut en tamir edilebilir telefonlardan bazıları olan iPhone'lar, ekranları yapıştırılmış ve pilleri yapışkan şeritlerle tutulmuş özel vidalar kullanılarak yapılmıştır. Samsung telefonları yapıştırılarak kapatılır ve dahili bileşenler lehimlenir, böylece ekran veya pilin değiştirilmesi önemli ölçüde demonte edilmesini gerektirir.
 
Nokias, Ericssons ve Motorola flip telefonları gibi eski standart telefonların çıkarılabilir arka kapakları ve tam şarjlı yedek parçalarla kolayca değiştirilebilen pilleri olduğu yerde, günümüz akıllı telefonlarının izlenimi, pillerin değiştirilemez olduğu yönündedir.
 
En azından 2018'e kadar, Apple, pil sorunları nedeniyle sürekli olarak kapanan binlerce iPhone 6s için pil değiştirme teklifinde bulundu.
 
 
Cihazları parçalayan ve onarım kolaylığını değerlendiren iFixit iletişim ve savunuculuk direktörü Kay-Kay Clapp, “Tüketiciler akıllı telefon pillerinin değiştirilebilir olduğunu ilk kez fark ettiler” diyor. "iPhone pil değişiminde [tıklamalarda] büyük bir artış gördük." O zamandan beri, iFixit'in iPhone 6S pil kılavuzu tek başına 675.000'den fazla kez görüntülendi ve on binlerce tüketici teknolojisi onarım kılavuzu için her ay yaklaşık 10 milyon ziyaretçi siteyi ziyaret etti.
 
2. Pili değiştirin
Aslında, yeni bir pil, eski bir akıllı telefona yeni bir soluk getirmenin en etkili yoludur. Piller belirli sayıda şarj döngüsüyle gelir – bir döngü tam şarjlıdan tam boşalmış duruma geçer – ve bu döngülerin çoğundan geçtiği için pil, şarj sağlamada daha az verimli hale gelir.
 
Clapp, "İlk kez bir tamirci telefon pilini her değiştirdiğinde, telefon performansının ne kadar iyi olduğuna şaşırıyorlar" diyor. Ayrıca Clapp, pil değişimini tek seferlik bir çözüm olarak görmek yerine rutin bakım olarak görün, diyor. "Pilinizi iki yılda bir değiştirmek, cihazın uzun ömürlü olmasına gerçekten yardımcı oluyor."
 
Akıllı telefonunuzu açıp pil bağlantılarını sökmek çekici gelmiyorsa - Clapp bize bunun "çok uygulanabilir" olduğunu garanti etse de - pilin bir tamirhanede değiştirilmesi genellikle 100 doların altında olan basit bir iştir.
 
3. Ekranınızı koruyun
Pille birlikte, bir akıllı telefon ekranı arızalanma olasılığı en yüksek olan bileşendir ve onarımı daha pahalı olanlardan biridir. Yetkili onarım merkezlerinde iPhone veya Galaxy ekranları için 250$'ı aşan bir fiyat ödemeyi bekleyebilirsiniz - ancak bu zorluğun üstesinden gelebilirseniz, iFixit en popüler cihazlar için ekran değiştirme kılavuzları sunar.
 
Ucuz ve kolay bir düzeltme için, telefonunuz için iyi bir darbe emici kılıf ve bunun yerine bir ekran koruyucuya yatırım yapın.
 
4. Hasarı hemen onarın
Sonunda ekranı çatlarsanız, günlük işlerinizi yapmak için ekrandan yeterince yararlanabilseniz bile, mümkün olan en kısa sürede tamir ettirdiğinizden emin olun. 540'tan fazla tamirhaneden oluşan ulusal bir zincir olan uBreakiFix'in Eğitim Departmanı Müdürü Josh Sutton, "Pek çok insan, paramparça bir ekranı kozmetik bir sorun olarak görmezlikten geliyor" diyor. "Ancak, onarım için ne kadar uzun süre beklerseniz, o kadar fazla kir, yağ ve kalıntı çatlaklara girerek telefonunuzun dahili bileşenlerini tehlikeye atabilir."
 
Hızlılık, telefonunuzu suya düşürmek gibi diğer hasarlar için de geçerlidir. “Telefonunuzu bir kase pişmemiş pirinçte kurutarak geçici olarak 'düzeltebilirsiniz'; ancak, pirinç, telefonunuzun içinde kalan ve sonunda dahili bileşenlerin aşınmasına neden olan su buharının tamamını ememez," diyor ve telefonu hemen bir tamir teknisyenine götürmenizi ve telefonu parçalara ayıracak ve tamir edecek olan Sutton, her bir parçayı özel ekipmanla temizleyin ve kurulayın.
 
5. Şarj bağlantı noktanızı temizleyin
 
Akıllı telefonunuzu temiz tutmak, bu yeni gibi hissi yeniden yaratmak için uzun bir yol kat edebilir. Cihazın çalışmasını tehlikeye atabilecek kiri çeken ortak bir alan şarj portudur. Clapp, "İnsanlar neredeyse her zaman şarj portunda pil sensörünün şarjını engelleyebilecek tüyler alıyor" diyor. "Bir kürdan al ve tiftiği temizle."
 
Aynı şey akıllı telefon kılıfınızın altına kir veya kum girmesi için de geçerlidir - telefonunuzu sık sık kılıfından çıkarın ve silin. MagicFiber Mikrofiber Temizlik Bezleri gibi bir mikrofiber bez kullanabilirsiniz (2 tanesi 5,50$, Amazon'da fiyatı kontrol edin), yağ ve lekeleri çıkarmak için 50/50 su ve damıtılmış beyaz sirke karışımıyla hafifçe nemlendirilmiş.
 
6. Depolamaya dikkat edin
Genel bakım önemlidir - akıllı telefonunuz yavaşlamaya başladıysa, sorun gidermeniz gereken ilk şey, sahip olduğunuz depolama alanı miktarıdır.
 
“Akıllı telefonlar daha çok bilgisayarlara benzerken, mevcut depolama alanı, görevleri gerçekleştirmek için işletim sistemi tarafından da kullanılıyor. Sutton, "Kullanılan depolama alanının %80'ine yaklaştığınızda cihaz performansında önemli bir düşüş göreceksiniz" diyor. "Bunun nedeni, depolama alanı tükenmeye başladığında, işletim sisteminin bir seferde kaç komut yürütebileceğini sınırlayan ve performans tohumlarını azaltan bir darboğaz oluşturmasıdır."
 
Depolama alanınızın neredeyse ağzına kadar dolduğunu fark ederseniz, önemli dosyaları bir bulut depolama alanına yedekleyerek hangi uygulamaları, fotoğrafları, videoları ve diğer ortamları silebileceğinizi kontrol edin. Ayrıca çeşitli uygulama işlemlerinden parçalar gibi diğer sanal kalıntıları temizleyerek telefonunuzda yer açabilirsiniz. Ardından, hala çalışıyor olabilecek performans tüketen işlemleri temizlemek için cihazınızı yeniden başlatın.
 
7. Cihazınızı sıfırlayın
Akıllı telefonunuzu temizlemek performansını geri yükleyemezse, yazılımı belki de indirilen uygulamalar aracılığıyla bozulabilir. Sutton, "Bu, akıllı telefonun değiştirilmesini gerektirmiyor" diyor. Bunun yerine, parolalar ve hesaplar dahil tüm içeriği silen toplam sıfırlama, işletim sistemini yeniden yüklemenize izin vererek (neredeyse) kullanıma hazır bir hız ve kayganlık sağlayarak yardımcı olabilir.
 
iPhone'lar için, toplam sıfırlama seçeneğini Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm İçeriği ve Ayarları Sil altında bulabilirsiniz.
 
Android'ler için Ayarlar > Sistem > Gelişmiş > Seçenekleri sıfırla > Tüm verileri sil (fabrika ayarlarına sıfırlama) seçeneğine gidin.
 
Eski telefonunuzu elden çıkarma zamanı geldiğinde
 
Ancak, eski akıllı telefonlara yaşlarını hissettiren genellikle yeni yazılımlardır. iOS ve Android işletim sistemi güncellemeleri cihazları dört veya daha fazla yıl boyunca teknik olarak desteklese de, bazı uygulamalar – ve işletim sistemi kendilerini günceller – önceki yılların özellikleri için fazla güç tüketebilir.
 
Clapp, "Donanım beş ila on yıl çalışabilir" diyor. "Fakat bu eski cihazlara, çalışmaya devam etmeleri için gereken yazılımlar sağlanacak mı?"
 
Akıllı telefonunuzu yükseltme motivasyonunuz, artık kullanmak istediğiniz uygulamaları çalıştırmıyorsa veya sadece yeni ve parlak bir cihaza sahip olmanız gerekiyorsa, o zaman bir çocuğun veya torununun elinde yeni hayatın tadını çıkarabileceğini düşünün. daha temel uygulamalar kullanarak.
 
Veya iyi durumda tuttuysanız, eski telefonunuzu eBay'de satmak isteyebilirsiniz; iyi durumda olmasa bile, parça karşılığı satarak bir anlaşma yapabilirsiniz.
 
Onarım kültürünün yükselişi?
ABD Kamu Çıkarı Araştırma Grubuna göre, Amerikalılar günde 416.000 cep telefonu atıyor ve eski elektronik cihazların sadece %15-20'si geri dönüştürülüyor. Grup, bu atıkla mücadele etmek amacıyla, teknoloji şirketlerini ürünlerini daha kolay tamir etmeye zorlayacak “onarım hakkı” yasasını savunuyor. Clapp'ın dediği gibi, "Bir şeyi onarmak ne kadar kolaysa, o kadar çok insan yapar." 2050 yılına kadar elektronik atıkların ikiye katlanacağı tahmin edildiğinde, fayda yalnızca yeni bir cihazın maliyetinden tasarruf etmek değil, aynı zamanda e-atıkların sağlık ve çevresel etkilerini azaltmaktır.
 
Şimdiye kadar, Amerikada 20 eyalet onarım hakkı yasası çıkardı ve bazı üreticiler yanıt veriyor. Apple'ın yetkili onarım programı, bağımsız mağazaların resmi araçlara, parçalara, kılavuzlara ve teşhislere erişmesini sağlar ve Samsung, sertifikalı onarım servisinin daha fazla yerde kullanılabilmesi için uBreakiFix ile ortaklık kurdu.
 
 

 



Cevabınızı bulamadınız mı? Sorunuzu gönderin.